Близо половин век след смъртта й Агата Кристи и нейните криминални

...
Близо половин век след смъртта й Агата Кристи и нейните криминални
Коментари Харесай

Не всеки реверанс към Агата Кристи е "Вади ножовете"

Близо половин век след гибелта й Агата Кристи и нейните престъпни мистерии остават на мода. След като Райън Джонсън блесна с - по едно и също време - респект и метапрочит към кралицата на жанра във " Вади ножовете ", безусловно седмици преди коронавирусът да хлопне вратите на кината, а на Кенет Брана се наложи по същата причина да забави с две години и половина своята поредна премиера зад мустаците на Еркюл Поаро - " Смърт край Нил ", тази година най-сетне видяхме и нея. И не щеш ли ирландецът готви трета Кристи-серия (A Haunting in Venice), продължението на " Вади ножовете " - Glass Onion, чука на вратата, а лейди Агата продължава да въодушевява.

" Вижте по какъв начин бягат " е история с класическата за романите на Кристи сюжетна структура whodunnit ( " кой го направи " - англ.) Имаме затворено пространство с група добре облечени хора в него и мъртвец. Имаме детектив, чиято работа е да открие кой е килърът. Всички се опасяват, че килърът може да посегне и на тях. Това в резюме е фабулата на множеството от 75-те романа и 14 сборника с разкази, написани от Агата Кристи.

" Вижте по какъв начин бягат " стартира феерично - на празненството по случай 100-тното зрелище на " Капан за мишки " на Уест Енд (до през днешния ден към този момент са 27 хиляди и това е най-дълго играното представление в света). На този стадий фенът не е доста сигурен дали ще гледа престъпна история или подигравка, а може би нещо по средата. Когато пада жертвата - филмовият режисьор Лео Коперник (Ейдриън Броуди), на сцената излизат детектив (Сам Рокуел) и младши служител на реда (Сърша Ронан). За повече меродавност в сюжета са вплетени даже действителни лица от епохата като Агата Кристи и Ричард Атънбъро (все още единствено млад артист, не именит естественик) - в функциите Шърли Хендерсън и Харис Дикинсън. 

Костюмите и декорите са зашеметяващи - годината на действието е 1952 година, а измежду вдъхновенията на режисьора Том Джордж очевидно е Уес Андерсън и изключително " Гранд хотел Будапеща ", което може да е единствено добре пристигнало. Актьорското дуо Ронан-Рокуел е чудесно и отиграва лафчета и комични обстановки като в другарски тенис мач сред носители на Големия шлем. Но до такава степен се изчерпват достолепията на " Вижте по какъв начин бягат ". Филмът е прекомерно безпаричен на изненади за една крими мистерия, безреден в многочислените си препратки, самолюбуващ се и прекомерно неудовлетворителен в развръзката. На процедура това е престъпен сюжет, лишен от всякакво напрежение. От всеки поклон към лейди Агата " Вади ножовете " не става. 

Но може би, в една от стотиците саморефлексии в сюжета, създателите на " Вижте по какъв начин бягат " си дават сметка за тези недостатъци и за непостигнатата макар обезверените опити автентичност. " Това е тайнственост с ликвидиране, - казва надменно героят на Броуди първоначално, преди да съобщи богу дух. - " Гледал ли си една, гледал си всичките. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР